Skab liv på terrassen med planter

En terrasse uden planter er næsten som et akvarie uden fisk, planter skaber nemlig altid liv og rum omkring sig.

Den nemmeste måde at have planter på terrassen er i krukker og højbede, på den måde skal du ikke ud i et stort og omfattende arbejde med at fjerne sten på terrassen så der bliver plads til blomsterbedene, der ovenikøbet også ville skulle kantsikres så resten af terrassen bliver på sin plads.

Der er et hav af forskellige planter og blomster der egner sig virkelig godt til at leve i krukker, og krukkerne fås i mange størrelser og varianter.

Får du fat i en af de helt store krukker har du ligefrem mulighed for at kunne plante et mindre træ i krukken, og rundt om træet kan du så plante mindre blomster som f.eks. stedmoderblomster som bunddække.

Men lad os se lidt nærmere på nogle af de blomster og planter der egner sig godt til krukker på terrassen.

6 blomster der elsker livet i krukker

Hortensia

Hortensia er en blomst du kan få i mange forskellige farver som f.eks. forskellige blå nuancer og fra lyserød til mørk rød, hvid, grøn og flere lilla nuancer, for ikke at nævne de magiske hortensiaer, for så bliver vi nok aldrig helt færdige.

Faktisk kan blomsterne skifte farve alt efter hvilken slags jord de vokser i, så når du omplanter dem, skal du ikke blive alt for overrasket, hvis din hortensias blomster dukker frem med nye farver.

Der findes også varianter af hortensia, der skifter farve efter årstiden, deres blomstringssæson er længere end de almindelige hortensiaer, det er pga. farveskiftene at de ofte kaldes hortensia magical.  

Det er en flerårig plante der normalt blomstrer fra juli til august, de tåler ikke hård frost, men stiller du dem nær husmuren, væk fra vind og nedbør i vinterhalvåret kan de godt klare noget frost.

Køber du dem i foråret, hvor de oftest fås i en fremprovokeret blomstring, skal du dog være opmærksom på at blomsterne ikke tåler det mindste frost.

De vil gerne stå i halvskygge og kan ikke lide at jorden tørrer ud, modsat bryder de sig heller ikke om at soppe i vand.

Roser

Roser er faktisk også ret velegnede til et liv i krukker, og der er endnu flere farver og varianter at vælge imellem end der er ved hortensiaen.

Det er vigtigt at have dræn i jorden dvs. at der er et stykke i bunden af krukken med leca kugler, småsten eller lignende.

Roserne vil gerne have regelmæssig gødning, så de har noget godt at vokse af og for at sikre succes med roserne er det vigtigt at jorden i krukkerne er rosenjord.

Roser kan godt stå ude hele vinteren, så længe der ikke kommer hård frost.                                    Det er dog vigtigt at sørge for at de står godt beskyttet udenfor dvs. i læ op ad husets mur hvor der ikke kommer meget vind, sørg for at beskytte krukken og hæv den gerne lidt op over jorden, rosers rødder er mere udsatte overfor frost når de står i en krukke.

Mini Sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken kan også vokse i en krukke, det er vigtigt krukken ikke er alt for lille men med en krukke der er mindst 30 cm i diameter kan det godt lade sig gøre.

Sommerfuglebusken blomstrer fra juli og helt ind i september/oktober, derfor er det en af de planter der skaber liv i længst tid på terrassen.

Det er vigtigt at du husker at gøde sommerfuglebusken hvert år og at du skifter mulden i krukken årligt.  

De er ikke så glade for jord der er alt for tung og våd, derfor kan der blandes lidt sand eller spagnum i, de vil gerne stå lyst og solrigt.

Sommerfuglebuske i krukker kan godt overvintre udenfor, men kræver ligesom roser og hortensia et forholdsvist frostsikret sted.

Et stort plus ved sommerfuglebuske, er at deres navn ikke kun er for sjov de tiltrækker nemlig mange sommerfugle der kommer for at spise af busken blomster, vil du gerne have mange sommerfugle skal busken stå for sig selv så der er godt med luft rundt om den.

Gladiolus

Gladiolus er en flerårig løgplante der også kan plantes i krukker, især de varianter der ikke bliver helt så høje.

Der er flere varianter af gladiolus der ikke bliver så høje f.eks. Gladiolus tubergenii og Gladiolus nanus

Gladiolus vil gerne stå lyst og solrigt og med gladiolus er det vigtigt at tage dem indenfor i vintersæsonen da de ikke tåler kulde og frost, derfor er de også så gode at have i krukker for der er løget nemt at få ind til overvintring igen.

Klematis

Klatremesteren klematis er også en velegnet plante til krukker, bare husk at den skal have noget stabilt at klatre i for den kan blive ret stor.

En klematis i krukke kræver dog mere næring i form af gødning end en klematis ellers ville gøre, og det er vigtigt at du sørger for den ikke tørrer ud.

Når vinteren nærmer sig, skal klematissen flyttes indenfor så den ikke bliver udsat for frost, rødderne er nemlig sarte overfor kulden når de står i en krukke.

Husk at vandet et par gange i løbet af vinteren.

Lavendel

Lavendler er også glade for at stå i krukker, og fås i flere forskellige varianter og i flere farver.

Plant ikke for mange lavendler i en krukke, da de har brug for at have lidt plads, og sørg for at overskydende vand kan løbe ud af krukken.

Nogle lavendel varianter kan overvintre ude, mens andre ikke tåler det, derfor er det vigtigt at du undersøger pasningsguiden for den type lavendel du vælger.

Højbede

Vælger du højbede til din terrasse, har du også mulighed for at plante din egen lille køkkenhave, en køkkenhave der vil blive let at holde blandt andet fordi du slipper for at kravle rundt.

Det er nemmere at sneglesikre i højden end det er på jorden, derfor er højbede virkelig velegnede til jordbær, ærter, gulerødder og andre af de mere sarte lækkerier.

Men det er selvfølgelig også muligt at plante planter og blomster i højbedet.