Havekalender

Vi forbinder oftest blomster i haven med sommer og dejligt vejr, men faktisk er der ret gode muligheder for at lade blomsterne pryde haven hele året, hvis man bare vælger de rigtige blomster til haven, og planlægger årets gang.

Nogle måneder er der selvfølgelig langt flere blomster at vælge i mellem, så mange at vi ikke vil kunne skrive dem alle sammen her i artiklen, hvor vintermånederne er en del mere sparsomme på blomster fronten, men der er stadig mulighed for at lade haven blomstre alligevel.

Og husk altid at mange blomster, ikke nøjes med at blomstre en måned hvis vejret er til det vil de gerne dele ud af deres pragt i meget længere tid.

Haven i Januar

Med de rette blomster og buske kan du også få din have til at stråle midt i januars dybe mørke.

Kejserbusken ikke bare stråler med sine lyserøde blomster, går du nær den vil du også kunne opleve dens søde og fine duft, du kan have glæde af kejserbusken helt fra november til marts.

Men vinterjasminen vil også med sine flotte gule blomster kunne lyse enhver januar have op, vinterjasminen vil lyse op i din have helt fra november til februar.

Vintersnebolle vil du også kunne have stor glæde af hele vinteren da den blomstrer med hvide eller lyserøde blomsterklaser der nærmest har form som en snebold fra november til februar, udover de smukke blomster bevarer den også sit grønne udseende, da den er stedsegrøn.

har du hybenroser i haven, vil deres røde frugter også lyse op i januar.

Er det en af de milde vintre kan du selvfølgelig også være heldig at forårsbebuderne som vintergækker og erantis kommer op af den kolde jord.

Haven i Februar

Medmindre vinteren er hård, er det nu vintergækker og erantis mm begynder at komme op af jorden, dvs. hvis de ikke kom frem allerede i januar måned.

En del af januars blomstrende buske og træer vil du også stadig kunne nyde synet af, men der er også flere blomstrende planter du kan vælge i mellem.

Kirsebærkornel vil i de milde vintre springe ud i februar, med gule blomster der lyser op i februars ofte lidt for grå toner.

Haven i Marts

Her i marts vil du oftest kunne se krokus skyde op af jorden ofte skarpt forfulgt af påskeliljerne.

Pebertræet vil også begynde at blomstrer med lyserøde eller purpurfarvede blomster der vil strække sig fra busken som små lys, pebertræet nøjes ikke kun med at lyse op i haven, du vil også kunne opleve at blomsterne udsender en dejlig duft.

Martsviolen vil også gerne stikke sit fine blå hoved frem, og melde forårets ankomst i din have.

Vibeæg og narcisser er der også mulighed for at nyde synet af, ligesom blomster som primula, hornviol og stedmoderblomster også gerne følger med.

Haven i April

Mahonie vil ofte starte med at blomstre i april og fortsætte ind i maj, den har store gule blomster der dufter næsten som den søde honning.

De tidlige tulipaner vil også begynde at blomstre i april, så allerede i denne måned vil du kunne starte et helt blomstrende farveorgie i din have.

Det er også i april du vil kunne glæde dig over anemonernes blomstring, de fortæller gerne at foråret nu er her for alvor.

Og du vil kunne nyde duften af de fine hyacinter i din have, selvom du selvfølgelig skal være mere opmærksom på deres duft i haven, end du skal når de står inde og nærmest kan være lidt overvældende i deres duft.

De rødlige blodribs, vil nu være gået i gang med at blomstre om kap, med de gule Forsythia.

Mirabelle træerne blomstrer, sammen med kirsebærtræerne.

Nogle rododendroner vil også allerede nu springe ud.

I april og maj er det tid for magnolietræets blomstring, bladende vil være hvide og lyserøde og nærmest ligne lotusblomster, eller åkande blomster.

Stjernemagnolien vil også blomstre fra april måned.

 

Haven i Maj

syrenerne springer ud i alle deres nuancer, mens de spreder deres duft ud over hele haven, de sidste tulipaner kommer også frem nu.

Rododendroner vil du også stadig kunne nyde synet af i maj måned.

Magnolierne vil stadig blomstre, oftest sammen med tulipantræets blomster.

Æbletræerne springer ud nu og du vil kunne se et overdådigt dække med hvide og lyserøde blomster på alle træets grene.

Bjergskovranken kan også klatre op ad din væg eller dit espalier så du nu kan nyde synet af alle de smukke lyserøde blomster, nogle mennesker kan ovenikøbet også opfange deres duft, måske er du en af de heldige?

Det er også i maj måned at den klatrende klematis vil begynde at blomstre, der er flere forskellige klematis farver og sorter som du kan vælge i mellem.

Faktisk er det fra denne måned at det bliver ret svært at holde styr på alle de forskellige blomster der kan blomstre i din have, så det næsten bliver alt for svært at vælge mellem dem alle.

Haven i Juni

Fra juni måned og langt ind i august, måske ligefrem helt til oktober vil hortensiaerne stå i deres fulde blomsterpragt, der er flere farver du kan vælge imellem, og der er endda hortensiaer der skifter farve af sig selv i løbet af sæsonen.

Ofte vil din klematis stadig blomstre i fuldt flor.

Dronningebusk der stammer fra Kina vil være næsten helt dækket med rosa blomster i juni måned.

Men i juni måned er der som sagt utallige blomster at vælge imellem, så kunsten her er at begrænse sig, og det er en tendens der fortsætter sådan i de næste måneder.

I juni er der blomster som pæoner, storkenæb, iris, akeleje, lavendel, dagliljer, roser mm. som du vil kunne glæde dig over i din have

Haven i Juli

I juli vil sommerfuglebusken blomstrer op og det fortsætter den med helt ind i september, til meget stor glæde for kvarterets sommerfugle, derfor er det også en god ide´ at placere den i haven så den står helt frit.

Der er også flere roser der blomstrer nu, og en del af junis blomsterpragt vil stadig pynte flot op i haven.

Ridderspore, digitalis, fuchsia, brudeslør, lupin, høstanemoner, purpur solhat, nyserøllike er alle blomster du vil kunne se i din have i denne måned.

Du vil også kunne se kaprifolien blomstrer i denne måned, og er du ude en aften når duggen er faldet vil du også kunne dufte dens duft, en duft der er beregnet til at tiltrække nattens insekter som natsværmerne.

Haven i August

Den syriske rose starter sin blomstring i denne måned, sammen med dahlia kan de stråle om kap i solen.

Blåskæg starter ligeså sin blomstring nu og fortsætter helt ind i september.

Der er flere forskellige nyserølliker der stadig blomstrer, ligesom der også er fuld gang i stokroserne.

Og glem endelig ikke sommerfuglebuskene og hortensiaerne der stadig står i fuldt flor.

Den smukke Gladiolus startede med at blomstre i juli, men den fortsætter gennem august og helt ind i september med dens lange blomstringsperiode, er du heldig vil du også kunne nyde synet i oktober.

Dahlia er også i sin blomstringstid når vi er i august måned.

Haven i September

der findes rododendroner der springer ud i blomst to gange hvert år, f.eks. sorten der hedder herbstfreude, finder du en af de sorter kan du også ofte nyde synet i september måned.

Den syriske rose blomstrer stadig smukt, det samme gør sankthansurten.

Og der er stadigvæk lyng der blomstrer lilla.

Sølvlys begynder at blomstre i september, mens høstanemonen stadig er at se.

Den gule solhat goldsturm blomstrer også fra denne måned og et godt stykke ind i oktober.

Høstasters viser sig også fra september måned og vil med stor glæde blomstrer helt ind i november.

Haven i Oktober

Oktober kirsebær vil give dig de smukkeste blomster oftest starter blomstringen i oktober måned hvor den blomstrer i 1-2 måneder, men er vejret meget skidt kan blomstringen dog starte senere, men de smukke kirsebærblomster er altid værd at vente på.

Sølvlys blomstrer stadig i haven sammen med flere andre af september måneds blomstrende blomster, nogle blomster fortsætter deres blomstring helt ind til den første frost kommer.

Benved vil også være i blomst i denne måned, dens blomster er helt specielle i deres blanding af pink og orange farver, falder de flot ind i efterårets nuancer.

Men det er nu også ved at være tid til at være lidt mere kreativ i haven, for de fleste blomster synger på deres sidste vers og vinteren er lige på trapperne, har du græskar i haven vil de lyse gevaldigt op. 

 

Haven i November

I november måned, den sidste efterårsmåned er det selvfølgelig igen blevet sparsomt med udvalget af blomster i haven, det betyder dog ikke at det er umuligt at finde planter der vil lyse haven op med sine blomster.

Høststenbræk, starter sin blomstringstid lige inden vi rammer november og den trives godt i den køligere luft. 

Asters der startede deres blomstring i september vil gerne fortsætte deres blomstring længe det vil sige at der i november måned stadig er blomstrende asters i haven, de kan klare sig i lettere frost, men bliver det koldere end den lette frost stopper de deres blomstring.

Og du må endelig heller ikke glemme at se alle de smukke farver træerne har, i oktober og november måned.

Haven i December

Selv december måned har blomster den gerne vil byde ind med, og december måneds blomst er ingen mindre end den smukke julerose, der gerne blomstrer livligt så længe der ikke kommer en alt for hård frost.

Kejserbusken vil også være godt i gang med sin blomstringsperiode i denne måned, og vil du gerne have den har det bedste selskab er vintersnebollen helt perfekt, da den også blomstrer smukt i denne tid.

udover decembers fine blomster, kan du også være heldig stadig at have røde bær i haven.

Nu hvor du har kunnet læse lidt om de forskellige muligheder for at holde haven i blomst hele året, vil vi ønske dig en rigtig god jagt på de planter der skal lyse op i din have året rundt, for der er som sagt flere muligheder end dem vi har nævnt her på siden.