Sprøjtemiddel

Brug af sprøjtemidler: Tænk dig om, og bevar et godt havemiljø

Brugen af sprøjtemidler i haven kan være et særdeles effektivt redskab, når det handler om at holde haven pæn og ukrudtet nede. Brugen af sprøjtemidler kommer en masse manuelt, opslidende arbejde i forkøbet, og kan virke fristende for mange.

Og selvom det ikke behøver at være farligt at anvende sprøjtemidler i haven, så er der alligevel nogle forholdsregler, du bør tage. Sprøjtemidler skal nemlig bruges med omtanke – både af hensyn til naturen samt for jer, der bor på grunden.

Herunder finder du en række råd og tips, der kan være med til at sikre dig, din familie og naturen omkring jer, når du bruger sprøjtemidler på jeres grund.

Brug kun sprøjtemidler, der er godkendt i Danmark

For det første er det nødvendigt, at du kun bruger sprøjtemidler, der er godkendt i Danmark. Det er faktisk ved lov bestemt, at du slet ikke må bruge sprøjtemidler, der ikke er godkendt til brug herhjemme – hverken i det private eller til erhvervsbrug.

Tommelfingerreglen her er, at hvis du kan finde pesticiderne i et byggemarked eller et havecenter, så er sprøjtemidlet godkendt til brug i Danmark. Hvis du handler på nettet, så søg efter de mærker, du har set i de fysiske butikker først.

Blandt de sprøjtegifte, der ikke er godkendt i Danmark, finder du bl.a. kraftigere præparater, der har for store forurenende konsekvenser ift. den positive effekt, de giver.

Brug kun sprøjtemidler, der er godkendt til private

I Danmark har vi to kategorier af sprøjtemidler: Dem, der udelukkende må bruges i erhvervslivet, og dem, der også gerne må bruges af private borgere.

Forskellen på disse to kategorier af sprøjtemidler kan være flere, men typisk handler det om koncentrationen af giftindholdet. I erhvervslivet arbejder man med stærkere præparater, hvilket kræver en særlig faglighed, hvis man vil omgås disse sprøjtemidler forsvarligt. Som privat forbruger kan butikken ikke garantere, at du går til arbejdet derhjemme med den samme faglighed og de samme forholdsregler.

Igen er tommelfingerreglen her den samme som ved punktet ovenfor: Kan du finde sprøjtemidlet i de fysiske butikker, så er sprøjtemidlet godkendt til private.

Sprøjt kun efter instrukserne

Når du anvender et sprøjtemiddel i din have, så er det vigtigt, at du har styr på både mængderne, du anvender, samt på hvordan sprøjtemidlet skal applikeres. Forskellige midler virker forskelligt, og kræves i forskellige mængder – så orienter dig altid efter instrukserne, som du finder på etiketten af det sprøjtemiddel, du er ved at anvende.

Hvis du bruger for lidt sprøjtemiddel ift. instrukserne, så risikerer du, at du kommer til at sprede gift uden at opnå den ønskede effekt. Hvis du derimod bruger for meget, så belaster du dit eget havemiljø mere end nødvendigt. Sørg derfor for at have styr på mængderne. Brug kun det, men så heller ikke mindre end det, produktets instruktioner fortæller dig, at du skal bruge. Så bevarer du et godt havemiljø.

Begræns familiens færden i haven efter du har sprøjtet

Når du har anvendt et sprøjtemiddel i haven er det vigtigt, at du lader giften arbejde i fred og ro. Typisk er sprøjtemidler ikke farlige for private forbrugere, da de kommer i en begrænset koncentration. Til gengæld kan længerevarende udsættelse for sprøjtemidler være skadeligt. Det gælder særligt for børn eller hunde, der i forvejen er mindre, og hvor hovedet ikke er langt over havens og græssets overflade.

Derfor: Når du har sprøjtet med sprøjtemidler i haven, så luk haven af for familien og dyrene – som minimum for resten af dagen og over natten, eller indtil det har regnet for en kort stund.

Smid ikke kemikalier i skraldespanden

Når du er færdig med at bruge sprøjtemidlet kan du i de fleste tilfælde gemme beholderen til senere brug, hvis der stadig er mere i den. Hvis du har brugt beholderen op, så er det vigtigt, at du ikke smider den i dagrenovationsaffaldet. Årsagen er, at de giftige kemikalier i indholdet kan forårsage skade der, hvor affaldet skal hen.

Tag i stedet beholderen under armen, og kør den hen til den lokale genbrugsstation. Her finder du ofte et sted, hvor beholdere med klimafarlige kemikaliere frit kan sættes af. 

Brug din sunde fornuft når du anvender sprøjtemiddel

Endelig skal du selvfølgelig også huske at have hovedet med dig, når du anvender sprøjtemiddel i haven. Brug din sunde fornuft. Peg ikke dispenseren mod andre dyr eller mennesker. Husk at rengøre dine sko og smid tøjet til vask efter brug. Og som ekstra foranstaltning skader en ansigtmaske dig i hvert fald ikke, når du spreder giften i haven.

Hvis du sørger for at tænke dig om, mens du anvender sprøjtegiften i haveområdet, skal du nok komme til at bevare et godt havemiljø derhjemme.