Sukkulenter

Sukkulenter er planter, som tåler meget sol og store temperatursvingninger. Plantearten, hvoraf kaktusfamilien stammer, har udviklet en særlig metode til at lagre vand, så den kan tåle lange perioder med tørke. De fleste sukkulenter stammer fra tropiske eller subtropiske områder, hvor der er regntid, og hvor der resten af året er varmt og tørt. For at kunne lagre vandet har planten udviklet et såkaldt vandvæv, som består af nogle store celler (vakuoler), der kan indeholde en stor mængde vand. Sukkulenter trives derfor fortrinligt i et sydvendt vindue, hvor der er masser af sol i dagstimerne, og hvor der er lidt køligere om natten.

Sukkulenter

Sukkulenter har en særlig form for fotosyntese

Almindelige planter laver fotosyntese om dagen ved at suge vand op gennem rødderne og samtidigt optage kuldioxid gennem små spalteåbninger i bladene. Sollyset driver denne proces, hvor vand og kuldioxid blandes og omdannes til sukker og stivelse, mens der frigøres ilt og vand fordamper gennem bladene. Sukkulenter derimod holder deres spalteåbning lukket om dagen og absorberer i stedet kuldioxiden om natten, hvorved de reducerer deres vandtab. Ofte ser man også, at sukkulenter har udviklet en speciel overflade af nærmest læderagtig hud eller et vokslag, som hjælper med at holde på vandet, mens sukkulenternes torne er med til at producere skygge, så en mindre del af solvarmen rammer planten.

Sukkulenter

Sukkulenter hviler om vinteren

Sukkulenters vækstperiode løber over forår, sommer og efterår, hvor de trives med sol, vand og gødning. I vinterhalvåret har sukkulenterne hvileperiode, og her vil de gerne have lavere temperaturer, mindre vand og ingen gødning. I denne periode fremmes blomstringen hos de arter, som blomstrer om foråret. Efter en lang vinter og en tør hvileperiode, vil sukkulenter have godt at en omplantning i næringsrig og luftig jord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *